معاملات ملکی از سالهای خیلی دور در بنگاه های مشاور املاک انجام می شود و مشخصات طرفین معامله در یک برگه بزرگ سه نسخه ای رنگی که احتمالا همه شما آن را دیده اید نوشته می شود و پای آن امضای طرفین و مهر و امضای مشاور املاک می خورد. اما داستان کد رهگیری چیست؟
همانطور که می دانید معاملات در بنگاه ها و این برگه های رنگی در هیچ سامانه کشوری و کامپیوتری ثبت نمی شود و فقط بین بنگاه و طرفین معامله و نهایتا شاهدین معامله که در بنگاه حضور داشته اند خوانده و امضا می شود. از سال 1387 و با پیشرفت تکنولوژی، سامانه ای کشوری راه اندازی شد که معاملات در بنگاه ها را مکانیزه و کامپیوتری می کند و هر نوع معامله اعم از خرید و فروش یا رهن و اجاره در این سیستم ثبت می شود. از آنجایی که این سیستم کامپیوتری و کشوری است، با ثبت یک معامله در یک بنگاه در یک روستا، با یک کد پیگیری منحصر بفرد این معامله در تهران هم عینا قابل مشاهده است و این مکانیزه شدن مزایای فراوانی دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
دریافت کد رهگیری چه مزایایی دارد؟
اول اینکه ارائه کد رهگیری یعنی معامله ثبت شده قانونی است و بنگاه مشاور املاک یک بنگاه قانونی و ثبت شده است و در آینده قابل پیگیری است. حتی اگر بنگاه یک شبه ناپدید شود! فقط بنگاه های مشاور املاک ثبت شده و دارای پروانه می توانند کد پیگیری بگیرند و این یعنی یک معامله قانونی در یک مشاور املاک معتبر ثبت شده است. پس از ثبت معامله برای خریدار و فروشنده پیامک از سامانه ارسال می شود و کد رهگیری و مشخصات معامله اطلاع رسانی می شود. در بالای هر یک از نسخههای قرار داد کد QR چاپ و برچسب هولوگرام چسبانده شده است تا اصالت آن برای شما محرز شود.
همه چیز معامله اعم از آدرس و مشخصات ملک، تاریخ قرار داد و تحویل ملک، مبلغ فروش، رهن یا اجاره، بیعانه پرداخت شده، امکانات و ویژگی های ملک، مشخصات کامل طرفین معامله و آدرس آنها بصورت شفاف در معامله های دارای کد رهگیری در سیستم کامپیوتری کشوری ثبت می شود و در آینده اگر مشکلی پیش بیاید، در تمامی مراجع قانونی قابل استعلام و پذیرش است. این یعنی احتمال کلاهبرداری، فروش ملک به چندین نفر، دبه کردن در مفاد قرارداد و ... تقریبا به صفر می رسد. همچنین با دریافت این کد میتوانید از قرار گرفتن ملک در طرحهای شهرداری و میزان بدهی آن به بانکها مطلع شوید.
کد رهگیری را چطور می توان دریافت کرد؟
شما بعنوان طرفین معامله نیازی نیست کار خاصی انجام بدهید. مشاور املاک موظف است این کار را انجام دهد و شما فقط کافیست آنرا درخواست کنید. دریافت کد رهگیری و ثبت معامله در سامانه هزینه ای برای شما ندارد و مشاور املاک هم با یک هزینه بسیار جزئی معامله را ثبت می کند و مبلغ آن در سایت ثبت معاملات و املاک کشور درج شده است. برای دریافت کد رهگیری بنگاه املاک حق دریافت مبلغی از شما را ندارد و در صورت درخواست مبلغ می توانید در اتحادیه مشاوررین املاک آن شهر شکایت ثبت کنید. از آنجا که برای اخذ کد رهگیری درست بودن کد پستی ملک بسیار اهمیت دارد، توصیه میکنیم کد پستی درج شده در قبوض یا پشت کارت ملی مالک را ملاک قرار ندهید و حتما اقدام به دریافت تاییدیه کد پستی برای ملک کنید.
با این همه مزایا، چرا بنگاه ها خودشان این کار را انجام نمی دهند؟
کد رهگیری همه چیزش خوب است، حتی برای خود مشاور املاک اما شاید برایتان سوال باشد که چرا خود مشاور املاک بدون درخواست شما این کار را نمی کند؟ یکی از دلایل می تواند عادت به معامله بصورت سنتی باشد. تغییر همیشه سخت است و بنگاهی که 30 سال سابقه معامله دارد آنهم بصورت سنتی و بدون مشکل، تمایلی به تغییر رویه کار خود ندارد. مورد دیگر هم فرار از مالیات است. با ثبت معامله بصورت کشوری، همه هزینه های دریافتی و مبلغ قرار داد ثبت می شود و مقدار مالیاتی که مشاور املاک برای آن معامله باید پرداخت کند بصورت شفاف در اختیار دارایی قرار می گیرد. از آنجایی که در معاملات سنتی چنین چیزی وجود ندارد بعضی از بنگاه ها برای فرار از مالیات تمایلی به ثبت معامله در سامانه و دریافت کد پیگیری ندارد.
چطور بفهمیم کد پیگیری معتبر است؟
کد رهگیری در سمت چپ پایین برگه چهارم مبایعه نامه درج شده است. کد رهگیری املاک ۱۳ رقمی است. بعد از ثبت در سامانه پیامکی از خود سامانه کشوری برای خریدار و فروشنده ارسال می شود که کد پیگری در آن درج شده است و بنگاه دخالتی در آن ندارد. دریافت این پیامک می تواند نشانگر صحت ثبت معامله باشد. همچنین با مراجعه به سامانه ثبت معاملات و املاک کشور به آدرس www.iranamlaak.ir و وارد کردن کد رهگیری دریافتی می توانید از صحت ثبت قرارداد مطمئن شوید.